Bolig

Den enkle guiden til innkjøp av ytterdører og vinduer

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Ytterdører og vinduer er på mange måter det som gir en bolig særpreg, og som skaper kontraster mot fasade og kledning. Samtidig er både vinduer og dører sårbare punkter, både når det gjelder trekk, inntrenging av fuktighet, innbrudd og mye mer. Både vinduer og dører har en begrenset levetid, selv om godt vedlikehold og pleie kan gjøre at de varer i mange år.

Prioriter utskifting og oppgradering som gir verdi for pengene

I stort finnes det to grunner til å skifte ut en dør eller et vindu: mangler i funksjon eller estetiske hensyn. For vinduer er det ofte funksjonen som ikke er på topp, når det gjelder dører kan det heller være det estetiske som ikke helt strekker til lenger.

  • En ytterdør åpnes og lukkes utallige ganger hver dag, og utsettes for mye i løpet av sin levetid. Husk på at ytterdøren er det første både familie, venner og gjester ser når de kommer hjem til deg. I dag er det mulig å velge mellom en mengde ulike ytterdører – kanskje en dør med felter i glass kan forandre hele inngangspartiet?
  • Vinduer er utsatt for både vær og vind, og over tid vil særlig karmen svekkes. Dessuten kan det være at gamle vinduer er punkterte, med fuktighet mellom glassen. Et slikt vindu vil dessuten ha betydelig svekket isolasjonsevne – og er definitivt klar for utskiftning.

For å si det enkelt: skift ut ytterdøren når den er slitt, og vinduene når de ikke tilbyr god isolasjon og klart utsyn.

Nøyaktige mål og enkelt bytte – men vurder alternativer

I utgangspunktet kan det være relativt enkelt å skifte vinduer og dører, så lenge du holder deg til de samme målene som eksisterende dører og vinduer. Samtidig er det definitivt smart å vurdere om et annet design kan være mer passende til boligen. Pass på at hvis nye vinduer eller dører «endrer bygningens karakter» kan de være søknadspliktige. Det betyr at du kan være nødt til å komme deg igjennom en del papirarbeid hvis du velger vinduer og dører med et helt annet design, men et flott resultat kan være verdt litt ekstra jobb.

Husk også på at utskiftning av dører og vinduer kan ha mye å si for de tilhørende rommene. For eksempel kan utskiftning av flere vinduer med små felt til et stort vindu føre til betydelig mer sollys i rommet. Pass derfor på å vurdere de ulike alternativene nøye – slik at resultatet blir optimalt.

You may also like