Bolig

Derfor er det så mange nordmenn som bruker smarte plater til oppussingsprosjekter

Rundt om i Norge er det til enhver tid mange tusen hobbysnekker som er i gang med både store og små oppussingsprosjekter. Nordmenn flest eier sin egen bolig, noe som selvfølgelig bidrar til at man passer ekstra godt på både interiør og eksteriør. Når det gjelder overflatebehandling, finnes det mange smarte plater som kan brukes av både proffe og amatører. Disse platene gjør jobben enklere, i tillegg blir resultatet proft og delikat.

Fra akustikkplater til våtromsplater

Å bruke plater til oppføring av bygg er selvfølgelig ikke noe nytt, med tanke på for eksempel gipsplater, MDF og kryssfiner. Slike plater brukes ofte til ulike konstruksjoner, men samtidig forutsetter de tilnærmet alltid noen form for etterbehandling – for eksempel sparkling, maling eller tapetsering. Det kan være tidkrevende å sparkle store områder på en ny vegg laget med gipsplater, i tillegg stiller slikt arbeid høye krav til håndverkskunnskaper.

Mange av de moderne plateproduktene er alt i ett-løsninger, der en og samme plate gir både funksjon og form. For eksempel kan du bruke såkalte akustikk-plater til å dempe lyd, men samtidig har flere slike produkter også en dekorativ overflate med spiler. Tilsvarende finnes det ferdigmalte profilerte veggplater som gir deg en komplett vegg i én plate, og våtromsplater som kan brukes istedenfor flere lag med gips, membran og flis.

Kreativ bruk av plater når du skal skape kontraster

Noen plater er velegnet til å montere på alle vegger i et rom, for eksempel når man vil fornye et rom som tidligere er tapetsert med strie. Slike plater leveres også med tilbehør som lister og overganger til hjørner. Samtidig finnes det også mange plater som kan brukes til å skape kontraster i begrensede områder, for eksempel én vegg i et rom, en del av en vegg eller kanskje bare en side på et skap, kjøkkenøy eller tilsvarende.

Til slik bruk befinner seg også spileplater og andre veggplater i grenseland mellom byggematerialer, møbler og designelementer. For eksempel finnes det mange sengegavler som er laget med spiler i tre, men en spilevegg med vakre trespiler kan monteres direkte på veggen for en enda mer gjennomført effekt. En slik spilevegg kan strekke seg helt fra gulv til tak, samtidig som det da også er mulig å bruke en spileplate som har integrerte lyddempende egenskaper. Det er egentlig bare din egen fantasi som begrenser hva man kan benytte akustikkpanel og andre plater til, bruksområdene er praktisk talt uendelige.

You may also like