Bolig

Det du må huske på når du handler nye vinduer til boligen

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Nye vinduer utgjør en stor investering i egen bolig, derfor er det viktig å bruke tid på å gjøre et fornuftig kjøp. Det er vanlig å regne med at vinduer har en teknisk levetid på omtrent 20-30 år, men hvis du er nøye med vedlikeholdet kan et godt vindu vare en god del lengre enn det. Alt begynner med riktig vindu laget med kvalitetsmaterialer.

Materialvalg – tre, aluminium eller PVC

I stort finnes det tre ulike materialkombinasjoner å velge mellom når du skal handle nye vinduer. I sortimentet til spesialleverandører som Sparevinduer finner du følgende alternativer:

  • Klassiske trevinduer laget med kvistfri furu fra skandinaviske skoger. Ved å velge saktevoksende furu oppnås bedre holdbarhet og styrke. Trevinduer trenger jevnlig vedlikehold, men kan vare svært lenge.
  • Kombinasjonen av tre og aluminium gir deg både robust kvalitetsfuru og motstandsdyktig aluminium. I og med at vinduets overflate er i aluminium, er denne type vindu tilnærmet vedlikeholdsfrie.
  • PVC er et alt mer aktuelt alternativ, gitt at dette plastmaterialet er helt vedlikeholdsfritt. Det er nok å tørke over vinduet med en fuktig klut, og moderne PVC-vinduer vil ikke gulne eller falme over tid.

Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hvilket materiale som er riktig, i og med at det henger sammen med både boligtype, miljø og personlige preferanser.

Derfor er fuktighet og dugg viktig

Moderne vinduer har svært god isolasjonsevne, noe som betyr at du kan forvente deg annerledes dugg-egenskaper sammenlignet med eldre vinduer. Et moderne vindu vil ha en kaldere overflate utvendig, fordi vinduet ikke slipper igjennom mye varme fra boligen. Det fører igjen til at fuktighet i luften ute vil kondensere på vindusflaten, noe som vil være synlig som felter med dugg utvendig.

Den gode isolasjonsevnen bør isolert sett føre til at vinduet innvendig ikke er like kaldt som et eldre vindu, men samtidig er det viktig å være klar over at vinduet som helhet vil være tettere enn et gammelt vindu med utett karm. Det kan igjen føre til at rommet ikke blir like godt ventilert som det var tidligere, noe som kan føre til at luftfuktigheten i rommet er høyere enn før. Dette må løses gjennom utluftning eller forbedret ventilasjon.

Nye vinduer vil gi boligen din et løft, og vil bidra til både bedre komfort i boligen, lavere strømforbruk og dessuten bidra til å bevare boligens verdi. Begynn med vindusprosjektet ditt allerede i dag, og bruk god tid på forarbeidet.

You may also like