Bolig

Komfort, miljøvern og hygiene med nytt bide

Et bide har ikke vært et vanlig innslag på norske baderom, men i de siste årene er de blitt mer og mer populære. Et bide er ikke kun ett løft for toaletthygienen, men det er også behagelig å bruke. Dertil skal vi ikke se bort fra miljøgevinsten av et bide i et land som Norge. Vi har nok av vann men kan gjerne spare papir samtidig som stumpen blir renere.

Det er ikke vanlig å se bide i norske boliger, og grunnene til det er sikkert mange. På 40-tallet hentet mange fortsatt vann i bøtte, og på 60-tallet skulle det bygges små boliger for å få plass til alle. Da sparte man gjerne både på den kvadratmeteren av badet som et bidet ville tatt opp, og man nøyde seg med å henge avisbildene av kongefamilien på veggen.

Mer plass gir rom for kontinentale trender

I dag bygger nordmenn derimot større boliger, og det er dermed mulig å få plass til et bidet, samtidig som det er blitt mer populært med kontinentale trender for innredning og livskvalitet. Et bide anses gjerne som et penere tilbehør til et flott baderom, og det er fast inventar i boliger med en høyere standard.

Grunnene til dette er flere, men fremfor alt veier komfort og hygiene tungt på valget om å bygge inn et bide i ett eller flere baderom. Det hygieniske resultatet er uansett uslåelig, om vi sammenlikner en tørk med tørt dopapir med en vask med varmt vann og såpe. For mange sydeuropeere virker det til og med barbarisk, kun å tørke seg bak med papir.

Gode grunner til å kjøpe et bidet:

  • Baderommet får et mer raffinert og trendy preg
  • Du sparer dopapir og verdens skoger
  • En vask med varmt vann er mer hygienisk, og du føler deg ren etterpå

Et bidet gir også en miljøgevinst som burde tas i betraktning

Ved siden av at bidet både er trendy og behagelige kan vi i disse grønne tider også henvise til muligheten for en miljøgevinst ved et bidet. I Norge faller det vanligvis nok av regn og der er ingen nødvendighet å spare på vann. Derimot kan vi gjøre verden en liten tjeneste om vi bruker mindre dopapir.

Vi ender opp med et miljøregnestykke som strekker seg lenger enn at et tre får lov til å stå. Det må heller ikke hugges, transporteres, bearbeides, pakkes, kjøres, ta opp plass i supermarkedet, kjøres, skylles ned eller bearbeides som del av kloakken.

Hvis vi tenker på at levestandarden vår hever seg litt, samtidig som rompa blir renere og miljøet spares litt, burde det egentlig være grunn nok til å vurdere bidet som inventar, neste gang baderommet pusses opp, eller du bygger nytt.

You may also like