Bolig

Mer plass hjemme – med smarte planløsninger, trapper og dører

Boligen er uten tvil den aller største investeringen i livet for de aller fleste nordmenn. Da er det selvfølgelig greit å få mest mulig valuta for pengene, og det er ikke en tilfeldighet at Norge også er helt i verdenstoppen når det gjelder pengebruk på oppussing, rehabilitering og interiør. Ofte handler slike prosjekter om enten estetikk eller nødvendig vedlikehold, men det kan også være smart å ta en titt på mulige endringer i planløsning. For eksempel kan en ny vegg, en smart spiraltrapp eller skyvedører gjøre det mulig å benytte områder som har stått ubrukt.

Spar plass med en kompakt trappeløsning

Trappeløp mellom forskjellige etasjer i boligen kan være litt vanskelige å flytte i ettertid, selvfølgelig avhengig av planløsninger i stort. I en bolig med flere trappeløp over hverandre, der selve trapperommet kanskje også fungerer som en hall i noen etasjer, kan det være utfordrende å gjøre endringer. I andre tilfeller kan det faktisk være relativt enkelt, for eksempel ved å montere en spiraltrapp inne der det i dag er plassert en standard rett trapp. Det er særlig i boliger med bare to etasjer, der du ikke trenger å tenke på hvordan trappen går videre oppover eller nedover, som det kan være relativt enkelt å bytte standardtrappen til en spiraltrapp.

Å montere den nye spiraltrappen er sannsynligvis et av de minst kompliserte trinnene i et slikt oppussingsprosjekt. Det er viktig å ha en plan, slik at du ikke blir stående fast med overraskende utfordringer midt i arbeidet. Å fjerne den eksisterende trappen er relativt ukomplisert, men det vil også være nødvendig å tette igjen noe av etasjeskillet, og dessuten sannsynligvis gjøre endringer når det gjelder gelender og gulv. Resultatet kan bli flere «nye» kvadratmeter i hver etasje, sammen med et mer moderne interiørpreg.

Skyvedører som sparer mye plass

Har du noen gang irritert deg over hvordan innerdørene er plassert i boligen din? Kanskje mangler det noen centimeter på en side av døren når du skal plassere et møbel, andre ganger blir det vanskelig å møblere når du må ta høyde for hvordan døren skal åpnes. Dører som slår innover rett ved siden av en garderobe er enda en utfordring, der du i noen tilfeller må lukke den ene døren for å kunne åpne den andre.

I den forbindelse kan skyvedører være en livredder, som gjør det mye enklere å skape en smart og effektiv planløsning. Å bytte ut eksisterende innerdører er selvfølgelig mulig, men det er ekstra relevant å bruke skyvedører når du setter opp nye lettvegger. Hensikten er ofte å skape et nytt rom, ved å dele et eksisterende større rom, og da er det ekstra smart å ikke måtte ta høyde for hvordan en tradisjonell dør vil slå innover eller utover i rommet.

Det er greit å huske på at denne typen mindre endringer i eksisterende bolig ikke trenger å være spesielt kostbare, særlig sammenlignet med kostnadene i forbindelse med å skifte bolig. Derfor kan det være smart å gå på jakt etter ubrukte kvadratmeter i din eksisterende bolig.

You may also like