Bolig

Smarte reparasjoner – spar både tid og penger

Reparasjon og gjenbruk er noe av det mest fornuftige du kan gjøre for både miljøet og lommeboken. Gjenvinning og resirkulering er selvfølgelig også smart, men å bruke et produkt lenger er alltid enda mer ressurs- og energibesparende. Da er det greit å ha et lite utvalg verktøy og hjelpemidler hjemme, som enkle håndverktøy, lim og kjemisk metall.

Overaskende mye kan fikses

Det er selvfølgelig noen ødelagte ting som er umulige å reparere, men det er også mange ting som kan fikses med enkle midler:

  • Knust keramikk og lignende kan ofte repareres med helt vanlig superlim, og resultatet kan bli like holdbart som når produktet var nytt. Mange metallformål, for eksempel rør og kar, kan faktisk også repareres med kjemisk metall og god planlegging.
  • Vaskemaskin og tørketrommel må i noen tilfeller repareres av fagfolk, men det er også noen feil som du kan utbedre selv. Mange tørketromler har reimdrift fra motor til trommel, og det er gjennomførbart å skifte denne reimen selv.
  • Det er viktig å være klar over grensene for hva du kan gjøre selv med det elektriske anlegget. Noen reparasjoner kan du fikse selv, for eksempel er det lov å skifte ut en skadet ledning til en vanlig lampe som ikke er fastmontert.

Det du trenger av verktøy

Hva du trenger av verktøy er selvfølgelig avhengig av hvilke ambisjoner du har når det gjelder reparasjoner og utbedringer. Noen enkle skrutrekkere, sammen med superlim, kjemisk metall og andre festemidler er et greit utgangspunkt.

For litt mer kompliserte jobber er det fint med noen flere standard håndverktøy, en enkel elektrisk drill og gjerne noe utstyr til å fiksere og feste sammen forskjellige deler og komponenter.

For videregående reparatører kan en 3D-printer være et glimrende komplement. Disse maskinene er ikke bare morsomme leketøy. Med riktig modell og gode filamenter er det mulig å lage egne reservedeler, og samtidig ta reparasjonsmulighetene til et helt nytt nivå.

You may also like