Bolig

Tre myter om strømsparing

At strømmen er dyr, vet alle. At det kan være lurt å spare strøm for å få ned strømutgiftene er også allment kjent. Men ikke alle vet hva som lønner seg å gjøre, og hva som er på grensen til bortkastet arbeid.

Her kommer tre ting mange mennesker gjør i den tro at de sparer strøm, men som dessverre er en myte.

1. Man sparer strøm ved å slå av lys

At man sparer strøm ved å slå av lys i alle rom man ikke oppholder seg i er en myte som er en veldig hardnakket myte å komme til livs.

Det var kanskje slik før i tiden, men det var i så fall lenge før sparepærene kom på markedet. I dag er det bortimot bortkastet tid og energi å løpe rundt i huset for å slå av lys som måtte stå på.

2. Vaske opp oppvask for hånd

Mange går rundt og tror at oppvaskmaskinen bruker mye strøm, og at det dermed er langt mer lønnsomt å vaske opp for hånd.

Dette er ikke tilfelle.

Når du vasker opp for hånd bruker du langt mer vann enn hva oppvaskmaskinen din gjør. Vann som igjen er varmet opp av varmtvanntanken i huset.

Beregninger gjort av eksperter viser at du ikke sparer noe som helst ved å vaske opp for hånd. Stjeler tid av fritiden din gjør det også. Til ingen nytte.

3. Utskifting av vinduer

Mange tror at hvis det er vanskelig å holde boligen varm så er det vinduene det er noe galt med. Dette er sjeldent tilfelle, med mindre vinduene er punktert. Det er isolasjonen rundt vinduene, eller rettere sagt manglende isolasjon rundt vinduene som er problemet. Ikke vinduene i seg selv.

Ved å sørge for at boligen er bra isolert, og har oppvarmingskilder som er økonomisk besparende så vil man spare langt mer strøm enn ved hjelp av de tre mytene nevnt over.

Varmepumpe er en slik oppvarmingskilde, og en varmepumpe trenger ikke koste så mye heller.

You may also like