For de aller fleste av oss er det greit å overlate større oppussingsprosjekter til profesjonelle, det gjelder særlig når det dreier seg om kritiske bygningsdeler. Likevel kan det være greit å kjenne til det grunnleggende om begreper som dampsperre. Denne konstruksjonen, som også kan kalles fuktsperre, finnes flere steder i et hus. I nyere hus finnes det en dampsperre i både vegger og tak, fuktsperre gulv er også relevant – men da av en annen grunn.
Holder fukt og damp inne i huset
En dampsperre har en svært enkel funksjon, nemlig å passe på at fuktig, varm luft holder seg inne i huset. Hvis du vil gå i detaljer, les mer om fuktsperre her da det er et omfattende tema. Enkelt forklart fungerer en dampsperre på følgende måte.
- Selve materialet er i moderne bygg en plastfilm. Da den skal være helt tett, er det vanlig å lage sammenføyninger med teip.
- Fuktsperren plasseres på innsiden av isolasjonen, også kjent som den «varme» side av isolasjonen.
- Poenget er at fuktig og varm luft ikke skal komme lengre ut i konstruksjon, for å i så tilfelle kondenseres i isolasjon og andre steder det kan oppstå skader forårsaket av fuktighet.
Er det alltid nødvendig med dampsperre?
I nyere godt isolerte bygg benyttes det alltid dampsperre, da kombinasjonen av god isolasjon og ellers tett konstruksjon vil føre til at det ellers er høy risiko for kondens inne i konstruksjonen. Det gjelder selvfølgelig særlig i løpet av vinterhalvåret, det er når fuktig luft møter kaldere overflater som kondens oppstår.
I noen situasjoner, som for eksempel en hytte som ofte står kald eller andre bygg med enklere isolasjon, er det ikke alltid nødvendig med dampsperre. Da er det likevel svært viktig å forhøre seg med fagfolk. En familie på fire fører til hele 10-15 liter vanndamp i døgnet, det sier noe om hvor viktig fuktsperren er i konstruksjonen.