Diverse

Gjør smarte og økonomiske valg når du pusser opp

Annonse

Nordmenn elsker å pusse opp, noe som også henger tett sammen med at en stor andel nordmenn eier sin egen bolig. I noen andre europeiske land er det mye mer vanlig å leie, noe som igjen reduserer behovet for kontinuerlige oppussingsprosjekter. Det er ikke gratis å pusse opp, og det er derfor også behov for lån til oppussing. Samtidig er det lurt å være nøktern, og ikke bruke unødvendig store summer.

Benytt den finansieringen som passer best til behovet

Noen prosjekter kan du finansiere via det vanlige husholdningsbudsjettet, det koster ikke en formue å kjøpe litt maling. I andre situasjoner er det nødvendig med noe ekstra penger:

  • Er det mulig å spare opp penger? Eller har du kanskje allerede noen penger satt av på en reservekonto?
  • Er det mulig å refinansiere boliglånet, eller på annen måte få ekstra lån med sikkerhet i boligen?
  • Det kan også være en mulighet å vurdere usikrede forbrukslån, se Swiftbanker for noen alternativer. Det er viktig å sammenligne forskjellige tilbud.

Uansett hvilket alternativ du går for – regn på hvor mye ekstra du må ut med i måneden.

Velg pene og konstandseffektive løsninger

Til å begynne med er det fornuftig å velge materialer, design og løsninger som gir god valuta for pengene. Det finnes rimelige alternativer i alle produktkategorier, og det er ikke alltid nødvendig å betale ekstra for en merkevare eller spesielt design.

Vel så viktig er å tenke utenfor boksen når det gjelder hva som kan spare kostbare håndverkertimer. Er det for eksempel mulig å unngå store endringer når det gjelder det elektriske anlegget? Da kan du spare mye penger på elektriker.  Det samme gjelder selvfølgelig bruk av rørlegger.

Såkalte våtromsplater er et godt eksempel. Med fliser må en vegg bygges opp, så skal den utstyres med membran før en flislegger skal montere og fuge flisene etter alle kunstens regler. Da er det lite vits å prøve å spare penger på valg av fliser – de øvrige materialene og arbeidstimene bidrar mye mer til totalsummen. Våtromsplater kan monteres i en enkeltoperasjon, og erstatter hele systemet med plate, membran og fliser. Det sparer du penger på.

Det er mye du kan gjøre selv

Til slutt er det smart å tenke over hva du faktisk kan gjøre selv. Her har egen interesse selvfølgelig mye å si. Noen elsker å pusse opp, andre gruer seg til å røre malerkost og hammer. Hvis du har mulighet til å ta deg litt tid til å sette deg inn i enkle oppgaver som å male eller legge laminatgulv, er det mulig å spare mye penger.

Når du regner på din egen arbeidsinnsats er det viktig å huske på at pengene du betaler til en håndverker er skattet flere ganger, i tillegg til moms. Du kan helt enkelt bruke flere timer av egen tid for tilsvarende den samme «prisen» som du betaler for bare én eneste time med en håndverker.

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.

You may also like