Diverse

Ikke glem dette når du skal handle nye dekk og felger

Denne artikkelen er en betalt annonse.

Når du kjøper ny bil følger det helt åpenbart med både dekk og felger, samtidig som det ofte er mulig å skreddersy bilen med for eksempel noen ulike felgdesign. Dessuten er de fleste bilselger flinke til å gi tilbud på ferdige vinterdekkpakker, noe som er en absolutt nødvendighet i Norge. Derfor kan det være litt overveldende når du skal kjøpe nye dekk eller felger til bilen din for første gang, for de aller fleste av oss er det ikke noe vi gjør spesielt ofte.

Dekk, felg og komplette hjul

Til å begynne med kan det være greit å avklare terminologien, da det fortsatt er relativt mange som snakker om «dekkskift» når det er på tide å skifte mellom vinterdekk og sommerdekk. Formelt sett burde man kanskje ha snakket om å bytte fra «vinterhjul» til «sommerhjul», i og med at man bytter hele hjulet, men det får være greit at det er terminologien med vinterdekk og sommerdekk som benyttes i den forbindelse.

Hovedpoenget er at dekk er selve gummien, felger er metalldelen innenfor gummien – og den komplette pakken er et hjul. Derfor bruker vi helst «hjulskift» om å bytte fra vinterdekk til sommerdekk. Det er viktig å ha kontroll på denne terminologien – når du handler hos en forhandler som Felgverden er det kategoriene «Komplette hjul», «Felger» og «Dekk» du møter.

De viktige dimensjonene

Det aller første du må gjøre når du skal handle komplette hjul, dekk eller felger, er å sørge for at du velger riktige dimensjoner. Det er sterkt anbefalt å benytte seg av et registreringsnummersøk når du handler, slik at du får de viktigste verdiene ferdigutfylt. Du kan også gjerne dobbeltsjekke anbefalte dimensjoner i bilens dokumentasjon.

Felgenes mål angis vanligvis i tommer, for eksempel 19 tommer. Dekk har egne mål som angis i et format som «205/55 R16», der det første tallet står for dekkets bredde i millimeter, og det andre tallet gir dekkets «profilhøyde», men det er angitt i prosent av dekkets bredde (det første tallet). Bokstaven etter er en såkalt typebetegnelse, og etter det kommer den indre diameteren i tommer – det vil si hvilke felger som passer.

Her gjelder det virkelig å holda tunga rett i munn, det er egentlig ikke et godt utgangspunkt at både millimeter, prosent og tommer benyttes innenfor én og samme spesifikasjon. Ta deg god tid!

Vinterdekk og sommerdekk

Det er en selvfølge for mange, men det tåler likevel å gjentas: gode vinterdekk er helt avgjørende i Norge. I noen områder er det innført egne gebyrer for piggdekk, men samtidig er det også flere eksperter som mener at en for lav andel piggdekk er problematisk. De piggfrie dekkene «polerer» overflaten, noe som kan skape utfordringer når været er på sitt verste. Piggdekk har selvfølgelig også sine svakheter, men på glattpolert is er de overlegne.

Sommerdekk har også helt spesielle egenskaper som er tilpasset kjøring om sommeren, og det er definitivt ikke anbefalt å kjøre med piggfrie vinterdekk om våren eller sommeren. Derfor bør du hele tiden ha tilgang til to gode hjulsett.

You may also like