Mange storslåtte naturfenomener er tilgjengelige fra egen hage eller stuevindu, måneformørkelse er blant de aller mest imponerende eksemplene. Det finnes tre forskjellige typer måneformørkelse, 2022 vil ikke by på noen – men allerede den 5. mai 2023 er det mulig å se en delvis måneformørkelse i Norge.
Ikke det samme som en solformørkelse
En måneformørkelse er ikke det samme som en solformørkelse, selv om det er lett å blande sammen de to. Et annet begrep for total måneformørkelse er blodmåne, 2022 byr som nevnt ikke på noen måneformørkelser – og du må vente til 7. september 2025 for å oppleve en blodmåne.
Det finnes mange spennende aspekter ved måneformørkelser og hvordan dette naturfenomenet oppstår med jevne mellomrom, les mer om måneformørkelse her – du finner også linker til informasjon om solformørkelse.
Grunnleggende om måneformørkelse
En måneformørkelse oppstår enkelt forklart når fullmånene beveger seg inn bak jorden, og da ender opp i skygge bak planeten vår. Husk på at månens bane rundt jorden heller svakt, noe som gjør at naturfenomenet oppstår relativt sjelden. Månen må befinne seg på akkurat samme plan som jordens bane rundt solen, samtidig som alle tre må befinne seg på en rett linje.
En delvis skygge fra jorden kalles «penumbra», tilsvarende begrep for en full skygge er «umbra». Ved en delvis måneformørkelse vil det se ut som at en del av månen har «forsvunnet», eller at hele månen er mørkere enn vanlig. Ved en total måneformørkelse, den såkalte blodmånen, vil månen faktisk fremstå rød. Denne effekten skyldes hvordan begrensede mengder lys bøyes i atmosfæren.
En måneformørkelse varer i flere timer, det vil si en lang periode sammenlignet med solformørkelser som bare varer i noen få minutter. Dessuten er måneformørkelsen snillere mot øynene, og stiller ikke de samme kravene til beskyttelsesutstyr som når du ser på en solformørkelse. Med det er det bare å begynne å glede seg til den neste måneformørkelsen 5. mai 2023.