I dag har nordmenn i alle aldre tilgang til én eller flere skjermer praktisk talt døgnet rundt, for mange er mobiltelefonen både det siste de ser om kvelden og det første de møter om morgenen. Digital teknologi har utrolig mange fordeler, ta en titt på denne siden for mer stoff om den dramatiske utviklingen, men det er også mange som er urolige for skjermavhengighet.
Mange dingser er laget for å hele tiden få oppmerksomhet
Vi har hatt tilgang til skjermer, i form av både TV-er og datamaskiner, i flere tiår. Det er klart at tilbudet på skjermen har utviklet seg dramatisk underveis, men hvorfor har skjermavhengighet dukket opp som et tema først nå?
Kontinuerlige oppdateringer, lynraske nyhetsvarsel og meldinger er sannsynligvis en god del av forklaringen. Sosiale nettverk som Facebook er laget for å engasjere brukerne ved å hele tiden presentere noe nytt, og mange apper er også laget for å hele tiden lokke brukeren å komme tilbake. Jobb-apper som e-post og samhandlingsapper har ofte push-varsel aktivert, noe som gjør at brukeren får beskjed i samme sekund som beskjeden er levert.
Alle disse oppdateringene gjør at det hele tiden finnes noe nytt på skjermen, og dessuten at mobiltelefonen lokker deg tilbake fra det du driver med.
Den enkleste veien fra skjermavhengighet – legg vekk mobilen
Det er ikke enkelt å redusere skjermbruken, men alt begynner med å legge vekk mobilen. Kanskje bare i noen minutter, men alt teller.
I den forbindelse er det også helt kritisk å begynne å rydde opp i varslinger og apper. Deaktiver varslinger fra spil og andre uviktige ting, da tar du tilbake kontrollen over når du faktisk vil bruke appen.
Dessuten er det greit å deaktivere vibrasjon på telefonen, og gjøre innstillingen lydløs til virkelig lydløs. Prøv også å gjøre soverommet til en mobilfri sone. Det er ikke lett, men kan være en befriende opplevelse.