Helse

Det trenger ikke å være vanskelig å gå ned i vekt

Evolusjonen har utviklet og finpusset alle aspekter ved mennesket gjennom tusenvis av år, men det er ikke alle egenskaper som passer like godt i det moderne samfunnet. Å finne og spise mat har for eksempel vært livsnødvendig opp gjennom historien, men i dag er det mange som rammes av overvekt og fedme fordi vi hele tiden omgis av lett tilgjengelige kalorier.

Enkle og små grep som kan opprettholdes over tid

Kontinuitet er ekstremt viktig når det gjelder vektnedgang. Fristelser i form av kaloririke matvarer vil aldri forsvinne, og den genetiske programmeringen som gjør at vi foretrekker sukker og fett er sterk. Derfor er små, men varige, forandringer viktige som grunnlag for en strategi for vektnedgang.

Små grep, som å erstatte en hel sjokoladeplate med en fristende fruktbolle og en neve nøtter, kan hjelpe deg å redusere kaloriinntaket – samtidig som du faktisk beholder kosen og gir kroppen litt av belønningen med fruktsukker og sunt fett fra nøtter.

I stort spiser vi dessverre for mye sukker og fett. Derfor er det greit å prøve å kutte inntaket av typisk ferdigmat og sukkervarer. Det handler ikke om å fjerne alt som er godt, men redusere unødvendig overforbruk.

Mer drastiske tiltak som kan gi en kickstart på vektnedgang

Forandringer må være varige for å kunne opprettholdes over tid, men det finnes noen muligheter når det gjelder å gi vektnedgangen en god start.

For noen kan det være riktig å begynne prosessen med et eget svært kaloriredusert opplegg, men da er det viktig å husk på å legge til rette for korrekt inntak av vitaminer.

I noen tilfeller kan det også være nødvendig med helsehjelp, da er gastrisk bypass et av alternativene som kan vurderes. Slike tiltak er en vei hvis ingenting annet virker, og vurderes da av kompetent helsepersonell – som også kan gi råd om andre måter å gå ned i vekt.

You may also like