Gode ​​råd til deg som skal få stomi

Står du overfor en stomioperasjon, er det helt naturlig med mange spørsmål og bekymringer. For det er ingen tvil om at det å få en stomi er en stor omveltning.

I mange tilfeller vil en stomi forbedrer livskvaliteten. En stomi kan gi deg en smertefri hverdag tilbake, hvor du ikke lenger alltid trenger å bekymre deg for hvor nærmeste toalett er. Tanken på stomioperasjon kan likevel fremdeles virke skummel. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre selv for å forberede deg best mulig før operasjonen.

Slik forbereder du deg til stomioperasjonen

Dersom du er nervøs ved tanken på å få stomi, er det viktig å snakke med sykepleier eller lege om det. Hvis du sørger for å stille alle spørsmålene du har, er det lettere å fjerne usikkerhet og tvil. Jo mer informasjon du har, jo mer forberedt vil du føle deg.

Det kan være vanskelig å huske alle spørsmålene dine når du er på konsultasjon. Ofte dukker spørsmålene også opp løpende. Derfor kan det være en god idé å skrive ned alle spørsmålene eller bekymringene du kommer på. På denne måten har du en huskeliste å støtte deg til under samtalene med helsepersonell.

Typiske spørsmål som personer som skal få en stomi kan ha:

• Hvordan ser en stomi ut? Og hvordan føles den?
• Skal jeg ha stomien resten av livet, eller er det midlertidig?
• Hva kan jeg spise etter operasjonen?
• Vil jeg oppleve smerter fra stomien?
• Kan man se eller lukte at jeg har stomi?
• Kan jeg fortsatt drive med idrett og gå på jobb?
• Vil det påvirke sexlivet mitt?

Ved å få stilt alle spørsmålene dine vil du være mer forberedt før operasjonen og vite mer om hva du kan forvente deg etterpå. Det er også en god idé å ta med deg en slektning eller venn du stoler på. Fire ører hører som kjent bedre enn to – og samtidig gir det ekstra trygghet under samtalen.

Etter operasjonen: Hva kan du forvente?

Rett etter operasjonen vil du sannsynligvis føle deg utmattet og sliten. Det i seg selv kan få fremtiden med stomi til å virke uoverkommelig. I starten er det også helt naturlig å oppleve mer ubehag. Stomien din kan f.eks. være hoven, og du kan oppleve å blø fra stomien ved stomistell. Etter operasjonen kan du også oppleve flytende væske fra stomien, som kan ha en sterk lukt. Alt dette er helt normalt og vil typisk gå over etter noen uker.

Du har sikkert også mange nye spørsmål etter operasjonen, som:

• Hvordan finner jeg det riktige stomiutstyret?
• Hvordan blir jeg fortrolig med stomien min?
• Hva kan jeg gjøre for å unngå hudkomplikasjoner?
• Hvor lang tid tar det å komme seg etter stomioperasjon?

Igjen er det viktig at du snakker om alle dine bekymringer og spørsmål med sykepleieren eller legen din. Mens du er på sykehus, vil stomisykepleieren din hjelpe deg med opplæring i stomistell og skifte av stomiutstyr. De er derfor en viktig ressurs som kan hjelpe og gi deg råd om stomien din, både før og etter operasjonen.

Få inspirasjon og støtte til hverdagen din med stomi med Coloplast Assistanse

Lurer du på hvordan en stomi vil påvirke hverdagen din, eller opplever praktiske utfordringer og bekymringer i hverdagen, kan Coloplast Assistanse være løsningen for deg.

Coloplast Assistanse er et servicetilbud til deg med stomi, hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til hverdagen din med stomi.

Du kan registrere deg for e-poster eller følge med på oppdateringer på nettsiden deres når det passer deg. Du er også alltid velkommen til å kontakte sykepleierne i Coloplast Assistanse, som er klare til å svare på alle dine spørsmål. De har naturligvis taushetsplikt og kan hjelpe med alt fra rutiner for stomistell til valg av produkter som passer for deg.

You may also like