Økonomi

Hva gjør man hvis man oppdager at bilen har en heftelse?

Ingenting er sannsynligvis mer frustrerende enn å finne drømmebilen for så å oppdage at bilen har en heftelse. Eller enda verre, kjøpe bilen for så i etterkant oppdage at det hviler en heftelse på bilen.

Slik finner du ut om bilen har en heftelse

Det er mange måter man kan finne ut om bilen er pantsatt. Du kan sjekke hos Brønnøysundregisteret. Du kan også bruke de ulike nettstedene som tilbyr denne tjenesten. Pass bare på at du ikke går i den fellen å velge noen som eventuelt tar betalt for tjenesten, da dette er helt gratis tilgjengelig informasjon.

Hva betyr det at bilen har en heftelse

Det at bilen har en heftelse betyr at eier av bilen har tatt opp lån og satt bilen som sikkerhet. Dette kan være i forbindelse med at bilen i sin tid ble kjøpt, eller det kan være i forbindelse med et forbrukslån. Det kan også være en tvangsheftelse i form av at eventuelt myndighetene har tatt pant i bilen i forbindelse med misligholdte økonomiske forpliktelser.

Hvordan forholder man seg som kjøper til dette

Hvis det er snakk om en heftelse i forbindelse med selve anskaffelsen av bilen, dvs. at dagens eier har tatt opp lån når vedkommende kjøpte bilen i sin tid, eller et pågående tvangssalg av bilen, så kan man sammen med dagens eier ta kontakt med panthaver og avtale at heftelsen blir slettet ved salg av bilen. I så fall få dette skriftlig. Hvis heftelsen er av annen karakter, eller at man ikke klarer å skaffe til veie en garanti for at heftelsen blir slettet, så bør du la være å kjøpe bilen.

Hvis det er snakk om at du har kjøpt bilen uten å være klar over at det er heftelse på bilen, så bør du klage på kjøpet skriftlig og eventuelt kreve kjøpet hevet. Under ingen omstendigheter bør du akseptere at bilen blir stående med heftelsen etter at du står som eier av bilen, da dette kan medføre at du mister bilen hvis tidligere eier misligholder lånet, eller du kan få store problemer med å selge bilen videre senere.

Hvis du har bestemt deg for å ta opp lån i forbindelse med bilkjøpet finner du lån hos primebanks.org*

*Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.

You may also like